Brusketi na A način

Kada A.kuha, onda to znači da se radi o brzom, lahkom, jednostavnom receptu za koji vam neće trebati puno komplikovanih sastojaka. Takav je slučaj i sa ovim brusketima, koje pravim sigurno jednom sedmično, najčešće za večeru. Također su super ideja i kad imate druženje s prijateljima, naravno ako su zaslužili da kuhate za njih 😉

Trebat će vam jedna francuska vekna, ili baget, paradajz(po mogućnosti cherry ali ja često koristim i obični samo ga dosta isjeckam), malo mozarelle ili fete, maslinovo ulje i bosiljak.

Prvi korak je zagrijati vašu rernu. Ja uvijek rernu palim na maksimalnu temperaturu-jedini temperaturni režim koji ja priznajem 🙂

Drugi korak je isjeći veknu ili baget.

Isijeckane kriške redate na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.

Nakon što kriške premažete maslinovim uljem, stavljate pleh u rernu i pečete desetak minuta, dok kriške ne poprime zlatnu boju(ili u mom slučaju, dok blago ne zagore).

Dok se kriške peku, vi pripremate ostatak recepta.

Paradajz isjeckate.

Dodate mu isjeckanu mozarellu, prelijete maslinovim uljem, dodate malo soli i bibera, izmiješate sve i čekate.

Kriške vadite iz rerne i redate ih na posuđe u kojem ćete ih servirati. Ja najčešće koristim drvenu dasku, na kojoj sam i izrezala sve. To mi dodaje dodatnu italijansku notu ovom receptu.

Ravnomjerno rasporedite pripremljeni paradajz po kriškama i ukrasite sve svježim bosiljkom.

Buon appetito želi vam A.

2 0 komentara

  1. Njami, samo što nije preporučivo peći na temperaturi višoj od 200 stupnjeva, negdje pročitah da tada nastaju nekakva štetna izgaranja, šta li već

    1. Hvala za čitanje i savjet 🙂 Nadam se da će ti se svidjeti i drugi recepti koje ćemo uskoro objavljivati.

Leave a Reply