Može li toplo-hladna plata za večeru ?

..na M. način 🙂

Poslije ponedjeljka, u mom slučaju prihvatanja činjenice da je prošao još jedan, naglasimo kišni, vikend :/, ko još ima volje za “složenije” večere ? Ja i ne baš. Iako, priznajem, u početku je moj stomak pravio neki bunt na tu ideju, ali poslije smo “popričali” i usaglasili se da je to bila dobra odluka. I ne žali se evo i 2 sata poslije, znači šah-mat ponedjeljkom !

Super ideja i za ručak, obrok za ponijeti na posao/faks, ma sve one situacije “daj nešto bez puno kuhanja, pečenje i, realno, prljavog posuđa.”

Trebamo šnitu hljeba, ja sam koristila fitness raženi hljeb, ali vi možete bilo koji (preporučujem svakako neki integralni sa dosta žitarica), pola avokada, malo limunovog soka, začini(u mom slučaju, sve što se prodaje u bočici i plasira kao začin, može dajte molim) i povrće, koje volite i koje vam odgovara. Kod mene večeras na repertoaru: batat, paprika babura, domaća mrkva i komorač.

Kada smo sve pripremili i oprali povrće (nadam se), treba valjda sve i nasjeckati(kod mene to znači, prepoloviti :/):

Sada se sigurno pitate, pa djevojko nećeš valjda sve to pojesti (osim ako nisi neki vanzemaljac koji hodi zemljom) :O ? Ali ne, neću, ne brinite, ljudske ruke i kuhaju i slikaju, a i kuckaju sve ovo 🙂 Gdje je završio drugi dio, ispratite sutra popodne na instagram profilu 🙂

Nego, da pokušam pokazati “grand finale“, jer po običaju, previše pričam, a i pišem izgleda. Dakle, kada smo sve nasjeckali, uzimamo zdjelu u koju ubacujemo povrće, dodajemo sve začine koje volimo i manju kašiku maslinovog ulja. Sve to izmiješamo, opet ljudskim rukama, i samo poredamo po pek papiru. Ovako nešto :

Ubacujemo u rernu, prethodno zagrijanu na, cca, 180stepeni (vidite da usvajamo i pozitivne kritike :)) Ne maksimalni režim, već onaj od 180 do 200 stepeni. Dok se povrće peče, mi pripremamo avokado namaz. Jedna zdjelica, mala viljuška, polovica avokada, nekoliko kapi limunovog soka i začini. I miksaj, forsiraj i sebe i avokado, a i zdjelu, dok ne dobiješ formu pogodnu za mazati po hljebu.

Uzimamo tost, premazujemo avokadom, vadimo povrće, cca 20 minuta poslije i sve zajedno serviramo na jedan tanjur. Jedan jer nemamo vremena, a i ne želimo previše suđa. Svima je ponedjeljak, pa i perilici posuđa 🙂 Iiii, imamo večeru:

Morate priznati da dobro izgleda. Šaroliko, jednostavno, a vjerujte i jako ukusno i zasitno. A, pri tome zdravo. (psst, ali avokado je ulov vikenda, neko je rekaoo vikend akcijaaaa, tako da je ovo i poprilično jeftin obrok).

Probajte pa mi javite je li i vama stomak na kraju “ruku pružio”. PS. ne morate čekati ponedjeljak, priznajem i bilo koji drugi, radni, dan 🙂 A, ovih dana, priredim vam i jedan dessert, jer red je ovakav obrok “začiniti” nekom slasticom (zdravijom varijantom, obećavam).

Ako ne vidite dobro ovu ljepotu na tanjuru( jer ja imam i salatu, nije nužno, ali meni povrća nikada nije dosta, a ne radim na pijaci vjerujte 🙂 ), ne brinite, imam i zoomiranu verziju, pa pišite u DM, pošaljem vam 😛

A, sada, haman pa laku noć !

Leave a Reply