Desno ili lijevo?

Look in both ways je naziv filma koji sam gledala sinoć i koji je na mene ostavio takav dojam da se evo vuče cijeli dan po mojim mislima. Prije svega, film je klasična američka romantična komedija, na koje sam slaba otkad znam za sebe, sa zanimljvim likovima, scenografijama, kostimima. Dalje, film nosi tako jednostavnu poruku koja je očita iz samog naslova, ali ipak dok gledate kako se radnja odvija, ta poruka vam se šunja po mislima, osjetite je u srcu, duša vam se smiješi i evo, kao u mom slučaju, razmišljate o njoj i dan poslije.

Glavni lik filma je djevojka, zovimo je X, djevojka velikih snova i planova o budućnosti. X završava fakultet i ima unaprijed iscrtan plan svog života. Međutim, jedne noći joj rezultat testa za trudnoću mijenja tok života.

Od tog trenutka, film razvija dvije paralelne radnje. U jednoj radnji, test na trudnoću je bio pozitivan a u drugoj radnji, test je bio negativan.

Život je otišao u dva smjera, desno i lijevo. Međutim ono što je zanimljivo, na kraju filma vidimo da je život obišao krug, 360 stepeni, i dva smjera su se opet spojila u jedan pravac.

Zato, nemojte da razbijate glavu i mučite svoje srce jer mislite da niste na pravom putu, da ste negdje u životu napravili pogrešan izbor i odabrali krivi smjer. Na kraju je jedino bitan pravac kojim idete i da taj pravac odražava vaše želje i vaše mogućnosti. Da, u međuvremenu se može desiti da skrenete s pravca, da bude pokoja krivina, kamenčić na putu ili da u potpunosti promijenite mišljenje i siđete s njega. Ali ono što vi želite i čemu vi težite je vaše, i bit će vaše u nekom obliku, bilo da odete desno ili lijevo.

Leave a Reply