Banana bread kišnom subotom

Ako se sjećate ponedjeljka i naše lagane večere(ma ima da se sjećate!),e tada obećah i da će idući recept biti baš onaj slatki:) Znam,znam,to nam svima treba. Još kada se podudare subota,kiša i tajming za popodnevnu kafu(sori, samo bosansku priznajem uz ovaj recept)onda stvarno nema izgovora. Okej,okej,ako ne raspolažete svim sastojcima,onda imate potpisano opravdanje. Mislim,ko će po ovom (ne)vremenu u šoping hrane. Ljudi smo,daj to nešto sa visokih “za ne daj Bože” polica,jer kafa se hladi. Za nas(mene),uvijek opskrbljene svime što ide u bilo koji recept,ma kuhalo se to ili ne,današnji spisak je glasio ovako :

3 manje banane,1 šolja,srednje veličine,heljdinog brašna,1/2praška za pecivo i sode bikarbone,1 kašičica kakaa,3 kašike maslinovog ulja, red crne bezglutenske čokolade i ja uvijek dodam kašičicu meda(nije obavezno).

Samo da napomenem,tačne mjere nemam,ja to otprilike uvijek stavim “odokativno” jer mjerenje/vaganje mi nikada nije išlo najbolje. Vaga ne postoji u mom životu,a pogotovo ne u kući(pardon,tu je mama,oktobarska žena,Vaga,u svakom smislu:O)

Molim DM da počnu proizvoditi i svoje banane pa da imamo kompletnu sliku (PS i zobene su,naravno,DMovske)

Prvi korak jeste izgnječiti banane. Ovo je praktičnije,i svakako je preporučljivo,raditi uz pomoć blendera. Ali,da vam budem najiskrenija,nije mi se dalo imati posudu+ za pranje:/ Tako da, opet sila mojih ruku. Zdjela,viljuška,manju preporučujem,jer mnogo je “lakše uzimati” dušu bananama i rezultat je tu:

Nakon toga sipate ulje i med,a zatim u jednu šolju(ovo naglašavam,recite NE prljavom posuđu)dodajem heljdino brašno,prašak,sodu i kakao. I onda sve dodajem u “napaćene” banane:

Sve miješate dok ne dobijete kompaktnu smjesu,a onda uzimate(ma ono najbolje)red čokolade koji sjeckate što sitnije,naravno na dasci za sječenje(može ista ona na kojoj siječete i luk,minimalistički po M uputama,samo ju okrenite sa druge strane. Radi vjerujte) 🙂 I opet sve miješajte,dok se čokolada ne sjedini sa svim sastojcima:

Kada smo već svu negativnu energiju ispoljili u ovoj jadnoj zdjeli i sve izmiješali,uzimamo kalup(ja koristim onaj standardni,pravougani,za hljeb,prekrivam ga pek papirom i onda lagano izlijem i rasporedim smjesu. Iiii,ako ste rekli pa zaboravila si zobene,ne brinite(Bilobil za pamćenje,jedna uveče,daje super rezultate:P) nisam. Tu su i pahulje naše(izgleda da smo naslutili i one prave):

Ne brinite,i kalup će ova žena promašiti,pa makar malo. Ako vam nije jasno,pratite (ne)sreću putem prsta.

Stavljate kolač na pečenje na nekih 40/45 minuta,na 200 stepeni. Pod uslovom da ste prethodno uključili i stavili kolač u zagrijanu rernu. Inače ćete kolač čekati sat vremena(ne pitajte me kako znam,trebalo je vremena da nadođem. Mora da je do ovog DM praška za pecivo kojeg odnedavno koristim:)) Malo se strpite,možete u međuvremenu oprati one cijele 3 posude,ako se i viljuška računa,koje ste isprljali(nema na čemu),pročitati koju stranicu knjige i onda lagano provjeriti stanje u rerni. Ako čačkalica izlazi suha,onda može i kolač van. Pustite ga da se malo ohladi i onda lagano isijecite jer stvarno je već vrijeme za kafu.

Priznajem,slikala sam nakon popijene kafe i pojedena dva komada. Ja više nisam mogla čekati,jer stvarno sam se potrudila da sve napravim ispravno,a u tome i da uhvatim momente koje ću vama predati. A,to traži vrijeme i strpljenje, koje ću ja trenirati do…vijeka ja mislim 🙂

Eto,želim vam slatku kafu i slobodno počastite još nekoga. PS, opskrbljeni ste i u dva naredna dana ili doručkom ili popodnevnim snackom. Šta god želite. Ma,volim ove recepte 3u1 🙂 🙂

4 0 komentara

  1. Počet će te dm plaćat. Ne sviđa mi se kad ovako poćnu dm bio proizvodima, čisti marketing. Ko ona bebaonoca na tv-u

    1. Pozdrav draga Laura. Prije svega,hvala na komentaru(kritici-na ovo smo već navikli:)) Ne brinite,neće me DM poČeti plaćati,to je već brend i apsolutno im ne treba jedan članak na blogu,da bi ih to dodatno “poguralo”.Također,vjerujte ja sam žena koja je navikla da ju plaćaju,tako što pametno koristi 8 radnih sati,svaki dan:)I sebi,a i društvu 😉
      Nije mi bilo ni na pameti da ih pomenem,ali kada sam vidjela 1.sliku,shvatila sam,pa ok gotovo sve je DM. I u momentu sam zaključila,da ljudi alergični na laktozu/gluten i milion drugih stvari imaju jako siromašnu ponudu u bilo kojem našem,lokalnom,marketu. Pričam iz iskustva ! Tako da svakako,ostajem pri tome, DM hvala ti da postojiš !
      Vama želim prelijepu nedjelju.

      1. Dobro, možda sam malo pregrubo “zvučala” nije mi bila namjera, ali poslije svih silnih bebeceda i sl koji reklamirjau dm, vjeruj, nije im potrebna reklama, ali ipak plaćaju blogere, vlogere i instagramuše da ih reklamiraju, pomislih u sebi: “ajme meni zar opet”. Kako bilo, recept nije loš, s tim da uopće ne mora biti sve iz dm-a, pa možda ni jedno od ovoga. I vama ugodno poslijepodne.

        1. Pozdrav,naravno da ne mora. Pogledajte sastojke na početku i jasno vam je da nigdje nije naveden brand koji treba koristiti. Ko šta ima na raspolaganju,šta je nekome pristupačno, odnosno šta kome odgovara, koristit će. U svakom slučaju kod mene ćete uvijek vidjeti ono što ja trenuntno imam. A, to koristim zato jer meni odgovara, ne jer mi je neko rekao/ponudio da to koristim 🙂 Samo realno i prirodno.

Leave a Reply