A večeras riba :)

Kažu, riba je preporučljiva, barem, jednom u sedmici. Inače zaista ne volim nikakve ‘preporuke’, a posebno ne raditi/jesti/reći/željeti nešto, preporučeno, od te i te osobe, organizacije itd., ali mogu se tuspasiti da ova ide u moju kategoriju “approved“. I to ne jednom sedmično, već barem x2, i to ne jer tako treba, već zato što ribu zaista volim 🙂 Tako da, večeras odlučih da to bude moj ‘cup of tea‘ ovog, opet, kišnog ponedjeljka :).

Da vam budem najiskrenija, nisam mnogo slika napravila, priprema je, zaista, nejjednostavnija moguća, tako da sam došla u dilemu da li da uopće bilo šta napišem i objavim. Ali, jesmo li profesionalci? Nismo! Hvala. Je li (ja barem) volimo vidjeti na svim društvenim mrežama ono nastalo ‘sada i odmah‘, ‘uz minimalno truda‘, ‘tako je kako je‘ situacijama? Da. Onda se razumijemo. Prirodno i realno, onako kako većina nas živi. Nije loš dan, ali jeste naporan, radni, ponedjeljak, nakon super ugodnog vikenda, tako da ko bi još provodio 2h u kuhinji, spremajući večeru :O Ja ne. Tako da, cca, pola sata (24 minuta pečenje, 10 minuta priprema) i imate spremnu večeru. Pardon dvije, jer sam ja odmah pravila 2 porcije, jedna je u staklenci, tako da sutra imamo ‘asa’ u frižideru 🙂 Nego, nakon (pre)dugog uvoda, prelazimo na recept (štaaa M? zar je ovo recept :D)

Od sastojaka sam trebala: 2 pastrmke, svježe povrće: batat(možete i obični krompir, ali ja batat stvarnooo volim), 2 roga paprike i tikvicu, maslinovo ulje i začine (sol, curry, origano i sušeni ruzmarin).

Od posuđa sam trebala nož, tablu za sječenje i jednu zdjelu (znate da ovdje ‘štedim’, a nisam stipsa, a niti lijena majke mi :D. Samo, što bih sebi stvarala dodatni posao tamo gdje ne moram, realno u pravu sam?)

Povrće operete, isjeckate i sve u zdjeli pomiješate sa začinima (bez ruzmarina) i maslinovim uljem. Ribe operete, odsiječete glave (mislim, ja ne bih jela riblje oči stvarno :)) i začinite solju, ruzmarinom i uljem. Obavezno sve ovo utrljajte i unutar ribe. Vjerujte, ima smisla itekako. Sočnost uvećana za 50% (biću skromna). Budući da sam pravila 2 porcije, odvojeno sam pekla batat i tikvicu, a odvojeno ribe i papriku. Obje ture u fritezu po 12 minuta na 200 stepeni. I dobijete otprilike ovo :

Iskreno, nikada iz rerne nisam dobila ovako sočnu ribu. Dakle, priprema (začini) i friteza su spas 🙂

Image preview

Mislim da se po tanjuru vidi da je itekako onako kako zapravo i jeste bilo u M kuhinji. Mislim, stvarno ne brišem ubrusom ovo ulje okolo, jer mi ne smeta 🙂 Štaviše, simpatično mi i izgleda 🙂

Image preview

Možete i na instagram profilu vidjeti malo detaljnije cjelokupan proces pripreme, pa se možda odlučite malo začiniti svoj utorak ili bilo koji drugi dan u ovoj sedmici 🙂 PS, samo pripremite malo više vode za poslije, jer riba ipak diše na škrge, tako da, pripremite svoj stomak na ‘ribolom‘.

Moja ribica i ja vam želimo ugodno veče. Ln! 🙂

2 0 komentara

  1. Oooo najs 🙂 Ja isto volim po malo da kuham a volim i ribu 🙂 A fritezu nisam nikada u zivotu koristio. To kad nabavim cu koristiti 😀

  2. Friteza pod obavezno 🙂 Tako brzo pečeno, tako čisto, a tako ukusno. I, što je meni bitno, ne “širi” mirise prilikom kuhanja:) A, ako voliš kuhati (malo ili puno, who cares), pratim pa iskopiram neki recept, vrlo rado 🙂

Leave a Reply