Ovsena/zobena kaša je bila sastavni dio moje jutarnje rutine,pa.. jedan duži,vremenski period. Unazad dva mjeseca (tačnije ovaj period rada sa nutricionistom) to sam uglavnom promijenila,uvodeći slani doručak kao nezaobilazni start dana. I definitivno sam sebi pokazala da sam ipak jutarnji ‘slani’ tip osobe (hvala T. Ne znadoh, dok te ne upoznadoh:)) Međutim,kada mi tijelo (ok,i želudac) nešto zatraži,ja ih rado poslušam,jer sam itekako poslušna:P (ok,slatki doručak se smiješi,skužili ste me). Tako da ovog jutra,jedna M varijanta old school zobene kaše. Molim,ako već prisustvujete času,pratite niže.
Sastojke sam,uglavnom,stavljala ‘odokativno’,odnosno koliko sam uvijek i koristila za neku,meni dovoljnu,porciju. Svakako,većina namirnica je opcionalna,tako da iste možete mijenjati za one koje imate/volite/koje vam prijaju,itd.. Nego,moji sastojci za ovaj ‘stomačni raj‘ su: mjerica običnih zobenih pahuljica,kašičica rogača i kakaa,kašika chia sjemenki,cca kafena šoljica DM zobenog koncentrata (otkriće za naš, “nelaktozni” stomak :(,a vi možete obično mlijeko ili bilo koje drugo biljno),manja banana i ono što nije na slici,kikiriki puter (a,vi opet možete onaj koji volite ili imate).
Naravno,prvi korak je upaliti ploču i staviti vodu u vašu najdražu šerpicu (vidite kako je moja ‘posebna‘:D,ali stvarno najpraktičnija,to vam je moja realnost:O) da ključa. Kada voda proključa,dodajete pahuljice,konstantno miješajući dok ne nabubre i upiju vodu. Sa strane uzimate 1/2banane,pasirate ju (ona naša,viljuškom naravno) i u to dodajete chia sjemenke i 1/2 (gore spomenute) šoljice koncentrata (ili šta god to bilo).
U pahuljice,kada su već gotove dodajete ostatak koncentrata,kakao i rogač. Malo promiješate,pustite da se sve lijepo sjedini i onda u to umiješate i smjesu sa bananom. Sada već prestajete trošiti struju (gasite tu ploču molim) i odlažete kašu na hlađenje.
Kada se kaša ohladila,istu prebacujete u vašu posudu za ponijeti ili,ako nigdje ne idete (blago vama),onda u posudu iz koje ćete već objedovati :). Drugu polovicu banane isjeckate,rasporedite preko kaše i dodate još malo kakaa preko. Naravno,vi ne morate,ali doprinosi čokoladnom okusu. Nakon toga,moja kaša i ja idemo na spavanje i ujutru,pred polazak na posao,samo zdjelica u ceker i trk u ofis na dobar doručak. Ja sam dodala još kašičicu kikiriki putera preko,jer sam ‘peanut butter ako može u sve‘ tip apsolutno. Vi možete i neki džem ukoliko volite,kašičicu nekog pudinga,suho voće,neko dodatno svježe voće,ma šta god volite i šta god će vaše jutro učiniti ljepšim.
Nakon doručka,realno,mogu dati svoj max do nekih,minimalno,12h (poslije me svakako čeka još bolji ručak :S) 🙂
Doprinesite i vi vašem,najboljem jutru,jer ono doprinosi boljem danu. A,već pređena lekcija,dani čine život. Zato napravimo sebi život “prijatnim“. Pa, prijatno 🙂
rara
28. Septembra 2022. at 20:41Kod mene to izgleda ovako: banana, zobece cokoladne pahuljice, po mogućnosti da ima više čokolade nego zobi, pola kaščice cimeta, pet kocki šećera (da imam nutricionistu kao što nemam, rek'o bi o'šta će mi šećer unutra – okusa radi), mlijeko, maslaca ako ima, a uglavnom nema već ostane margarin taj sastojak ne stavljam i sve u blender! Upravo pijem, ukus predobar, i ne postoji nutricionista koji me može ubijediti u to da je nezrav! Za posao ubacim u neku polulitarsku sportsku termosicu koja je bila skuplja od svoh doručaka na polumjesečnom nivou, ali se isplatilo investirati u nju jer je lagana zbog nekog poluplastičnog materijala. Poenta? Ovi zobeni napici, pogotovo slatki, brzo vraćaju energiju i dobra su zamjrna za kafene napitke a i čovjek preživi s osjećajem sitosti do kraja tadnog vremena 😁
rara
28. Septembra 2022. at 20:44zobene*, nezdrav*, svih*, zamjena*, radnog* 😅
mojih360
28. Septembra 2022. at 21:16Ja mislim da sam napravila,cca,stotinu različitih varijanti zobenih kaša,sa time se stvarno može igrati 🙂 Ja uvijek gledam da je to nešto što ‘žvaćem’, odnosno u obliku kaše,nego da blendam pa pijem. Jednostavno mi tako više prija 🙂 Također,nikada nisam voljela puno slatko,tako da ne mogu i ako je puno čokolade unutra. Ali ako tebi tako prija,just go ahead 🙂 Poenta je da svako pravi nešto po svom kalupu,baš ono što voli i što mu prija 🙂 I definitivno,uvijek sam za to da se na posao nose obroci,pa šta god,ali sam sigurna da su mnogo bolja varijanta nego ono što se naručuje. I definitivno se mnogo jeftinije prolazi. Pričam iz iskustva moje kancelrije:) I svaka čast za termosicu,stvari za koje uvijek vrijedi dati novčanicu više.
rara
28. Septembra 2022. at 21:30Upravu si za žvakanje, jer ono definitivno ima puno benefita u vidu pripreme organa za varenje, aktiviranje pljuvačnih žlijezda za natapanje hrane i razgrađivanje enzimima prije želučane kiseline, aktiviranje facijalnih mišića itd… meni se sviđa blog, podsjesti me koliko žurba rezultuje instant-rješenjima, a ove “sitnice” mogu pomoći čovjeku da se više odmori, učini dan produktivnijim i, na koncu, što ti reče, puno jeftinije, a zdravije.
mojih360
28. Septembra 2022. at 21:38Da,ja stvarno osjetim razliku i u dužini sitosti ako ovako,recimo konkretno,jedem 🙂 Iako sam u posljednje vrijeme zaista vidjela da mi slani doručak više prija, uvijek se rado vratim ovim kašama, jer kako rekoh, isprobala sam razne varijante 🙂 Hvala puno 🙂 Samo sam osjetila potrebu da prenesem neke stvari koje sam osjetila na svojoj koži i koje su me naučile da više cijenim sitnice i trudim se svaki dan napraviti po svom kalupu 🙂 Sigurna sam da nisam jedina koja se opekla o ovo moderno, ubrzano doba života, tako da će mi biti drago razmjenjivati iskustva i sa drugima 🙂
LauraTesla
29. Septembra 2022. at 8:21Mislim da je kvo brzinski doručak koji se čak može i napraviti ujutro i pojesti doma. Sve ovisi koliko tko ranije ustaje. Ili za one sretnike, isto se može napraviti čak i na poslu, a da ne uzima puno vremena. Hm… I ja isto obicno nisam tip za slatki doručak.
mojih360
29. Septembra 2022. at 11:32Da,kako sam napisala,bilo da jedete doma ili na poslu,ma gdje god,ovo je super varijanta doručka. I to konkretnog,jer ima tu svega hranjivog 🙂 Bitno je samo odvojiti minimum svog vremena za sebe. Jer ovo je na kraju nešto što pravimo samo za sebe 🙂