Banačinke!

Prevedeno sa M jezika: Palačinke sa bananom.

Znate ono jutro kada imate malo više vremena (rijetka jutra,znam,ali imamo ih,priznajmo) i kada ne znate kojim tačno obrokom biste započeli novi dan,ali znate da biste baš danas nešto malo drugačije,a pri tome jako ukusno,nutritivno bogato i,po mogućnosti,slatko (ovog jutra,jednostavno samo slatko). E,to jutro je kod mene bilo jučer,ujutro:), kada dođoh na ideju da mi se jedu neke palačinke,ali samo one sa ‘u hodu’ osmišljenim receptom. I tako napravih one od banane,ali vjerujte nisu kao obične,odgovorno tvrdim,jer iako su sastojci uglavnom oni uobičajeni nekoliko trikova ovima daje jednu dozu specifičnosti,da ne kažem “ma šta je ovo” ukusa. Nego,da mi taksativno nabrojimo šta,kada i kako smo sve koristili:

2 jaja(1cijelo i bjelanjak, ne brinite za drugo žuto parče,ide na mamine kiflice :)),mjerica ovsenog brašna,1/2kašičice PZP,kašika chia sjemenki,šoljica DM ovsenog koncentrata (ovdje možete koristiti obično,bademovo,kokosovo mlijeko,šta god imate/volite) i 1/2 banane. Ovdje pričamo o bazi (mislim…palačinkama),dodaci su stvar izbora,ali naravno,ja vam izdeklamujem šta je to kod mene doprinijelo ovom specifikumu 🙂 🙂 .

Postupak pripreme je klasičan,izmiješate jaja i dodajete suhe sastojke. Kada ste sve sjedinili,dodajete koncentrat,a potom i izgnječenu 1/2icu banane. Obavezno prvo dobro umutite jaja sa suhim sastojcima kako biste izbjegli grudvice po dodavanju tečnog sastojka. Tip1. I dobijete otprilike ovo:

Sada,na zagrijanu tavu,na koju sam ja stavila malo kokosovog ulja (vi možete naravno ono koje imate,kod mene je to uvijek kokos ili maslina) možete izlijevati i smjesu. Ja sam pravila u formi “činkica“, vi možete i kao klasične palačinke,zavisno od toga koliko vam se da stajati (iako sve brzo ide,opet meni na povjerenje molim i finale je mnogo uzbudljivije. Tip2.). Znači,otprilike ovako:

Slobodno možete,da ne kažem trebate,dobiti i malo “svjetlije” pečene,kako meni i budu kunem se :D,ali bukvalno je ova tura,dok sam uzela telefon da uhvatim momenat,također malo ‘uhvatila’. Moje banačinke i ja se stvarno dobro razumijemo,pričamo istim jezikom,tako da sve opravdano :).

Ja sam činkice redala jednu na drugu,to je bio moj mali (ok, malo veći,jer da,sve sam pojela) ‘projekat’ za jučerašnje jutro. I mogu vam opet reći,stvarno dobra ‘investicija‘ :). Kada smo cijelu smjesu upotrijebili i dobili pečene palačinkice,onda idu topinzi. Kod mene je to bila kašika paste od susama,odnosno tahina (preporučujem onaj od GA-ME-HA,jer definitivno ide najbolje u ovaj combo, Tip3.), druga 1/2ica banane jer ja ništa ne ostavljam za kasnije i kašika domaćeg,jabukovog,pekmeza. Vi možete koristiti šta god želite. Ono što,provjereno,znam jeste da se kikiriki puter savršeno uklapa u ovu priču (naučno potvrđeno od strane M zdravstvene organizacije),kao i borovnice (njih možete dodati i u smjesu,ali to vam,nekada,posebno pokažem :)) I sve izgleda (mislim,trebalo bi,a ako nešto i pobjegne,ma nije panika) ovako:

I tako moje jutro započe slatko i ‘protegnu‘ se do kraja dana. A,sudeći po reakciji i dugom osjećaju sitosti,i crijeva su mi dala naklon do poda,nisam to samo ja sebi napravila :).

A,ja vama želim slatko svako naredno jutro. I zapamtite,vi ga,itekako,možete sebi napraviti takvim !

PS, na instagramu imate i izgled presjeka,vjerujte,to želite da vidite. Trebate!

Leave a Reply