A, kako sam fizički ?

Dugo vremena mi je trebalo da shvatim da sam samo…žena. Ne slaba i nejaka, štaviše, jaka, sposobna i hrabra žena. Ali, sam negdje usput zaboravila gdje trebam ‘uložiti’ tu snagu, kako sve trebam iskoristiti ono što mi je od Boga dato. U momentu sam zaledila mozak i zaboravila da sam samo jedna zvijezda na nebu, u mnoštvu njih, ali ona koja boji svojim bojama i sija samo svojim svjetlom.

Ne znam da li ste ikada imali neku želju gdje ste,u nastojanju da ju sebi ispunite,bukvalno gorjeli. Ja jesam,više njih. Jedna od je i želja da svoj izgled dovedem do “savršenstva” (i dalje odgovorno tvrdim da je to varijabilan pojam i nešto što VI sebi prilagođavate,samo vi za sebe kreirate). Ovo je bila super odluka,budući da sam se odlučila posvetiti sebi jer smatram da je,prvo zaista potrebno i jako lijepo voditi računa o sebi,a drugo moramo biti iskreni i priznati da takve stvari utječu na naš dobar osjećaj,zadovoljstvo,sigurnost i samopouzdanje. A ispunjena ja vodi i do one najbolje verzije mene za moju okolinu. Ali,šta ja napravih pogrešno? Uzeh tuđe savršeno za ono moje. Opet sam zaboravila da je sve tuđe zauzeto i tako prihvatih tuđe ideale za one moje. Počeh se uspoređivati sa drugim ljudima tjerajući sebe,svoje tijelo,a i razum da rade i prekovremeno kako bismo postigli rezultate. Pardon,kako bismo postali neko drugi. Totalno zanemarujući ono što oni traže,trebaju i što zapravo mogu. Pohranjujući sve to u onom mom ‘zaleđenom‘ dijelu mozga,tjerala sam sebe,i mentalno i fizički,samo na više. Sve je bilo nedovoljno,pa i 6treninga sedmično povećah na onih 7,dnevno jedan nije bio ok,pa uvedoh i pod obavezno neke dane u sedmici obogatiti sa još jednim gratis treningom taj dan :/. Hodanje,brojanje koraka (telefon sa app ‘brojačem koraka’ je sa mnom išao i na WC,naravno),ples…sve je bilo samo dodatno. Nikada zamjena za planirani trening,jer bi bilo sasvim dovoljno,štaviše,nekada i previše,ali ne,sve se moralo po spisku check-irati kao odrađeno. Što nas opet vraća na temu “Moram(o) li”. Nego,na sve ovo bravo,može jedan aplauz za M,po mogućnosti i neka kruna na ovu poluzaleđenu glavu.

Kako sam se osjećala,fizički? Tako da sam nekada morala preležati 3 sata da moje tijelo sve svari i da moj pritisak dođe na neku prihvatljivu,a nikada normalnu,razinu. Tako da nisam,poslije odrađenih fizičkih aktivnosti,imala snage za bilo šta drugo. Nekada čak i za pripremiti sebi nešto za pojesti,a o više ne želim da pričam. Tako da sam se nekada mučila prilikom ustajanja ujutru iz kreveta jer su me noge i leđa toliko boljeli,naravno,kako i ne kada ne odmaraju,nikada! Često sam se pitala,zašto se ovako osjećam,zašto nemam snage,zašto naveče kada izađem sa prijateljima jako brzo osjetim da trebam samo krevet,dok svi drugi dišu punim,mladim,plućima. A i ja sam samo jedna mlada djevojka. Naravno da je razlog očigledan,naravno da sam znala zašto je to tako,ali sam pokušavala prevariti samu sebe da je nešto drugo u pitanju. Ne može biti od toga i toga,jer nije ni drugima. DRUGIMA M,baš tako,najbitnije zaboravljaš. Pardon,ignorišeš. I tako je potrajalo moje ignorisanje,sve do momenta kada ne počeh da se vraćam sebi,slušam sebe i pustim da moje tijelo priča i traži za mene. Da planira za mene i naše najbolje sutra. Trebali smo vrijeme da se opet konektujemo,ali znate kako kažu ‘poslije svađe je najslađe‘ :). E,otprilike je i ovdje bilo tako. Izgleda da sam ja morala na momenat totalno da se udaljim od njega,od sebe,da bih im se vratila mnogo bolja i poslušnija. Mnogo zdravija,i fizički,a i mentalno.

Zato,molim vas,nikada se ne uspoređujte sa drugima. Svi smo individue za sebe i sigurna sam da vi možete mnogo toga,što drugi ne. Možete i imate nešto,što drugi ne. Njima pustite ono njihovo,a vi cijenite,slijedite,njegujte i nadograđujte to vaše.

I nikada ne zaboravite,vrijeme koje provedete u odmoru,dalje od aktivnosti nije ono protraćeno. Ne,ono je obavezno jer vam nudi prostor za inkubaciju samo onih ideja i stvari koje će sutra doprinijeti vašem unutrašnjem bogatstvu. Jer ste bogati ljudi imajući sebe u svom vlasništu. Ne druge,nego sebe!

Leave a Reply