Domaći hljeb sa sjemenkama

I još mnogo toga… Mislim, ima li neko da ne voli vruć hljeb iz rerne, sa nekim super slatkim namazom uz popodnevnu kafu? Ako ima, sorry, ali onda taj mora da je došao sa nekog drugog svijeta 🙂

Ne znam za vas,ali ja stvarno volim i jako se trudim da jedem (tačnije unosim u sebe) što je moguće više onih stvari čiji sastojci i način pripreme su mi itekako poznati. Naravno da nisam ekstremista i ne jedem samo ono što izađe iz zemlje ili naraste na grani,živim u Bosni,a ne na Tajlandu ili Filipinima :D, a i uvijek ima neki ‘kupovni ćejf‘ koji sebi nikada neću uskratiti,ali ima jako puno stvari koje zaista izbjegavam da kupujem. Dakle,ili ih pripremam ja (ok priznajem, ‘uleti’ i mama jako često kao podrška), ili nađem neke alternative,ali izbjegavam koristiti supermarkete kao podršku. Otkako sam počela da osluškujem tijelo i unutrašnju mene,obratila sam pažnju i na ove stvari i,ne bih znala da nešto može biti tako dobro,ukusno i zdravo,a opet napravljeno mojim rukama. A,nije i da se “u novčaniku” ne primijeti razlika 😀 😀

Nego,sastojci su sljedeći (odmah naglašavam da je mnogo toga opcionalno i može biti,ili izostavljeno ili zamijenjeno nekim drugim sastojkom,a vi ćete svakako već znati koji od tih su zamjenjivi jer sol i PZP sigurno nisu :D): mjerica ovsenih pahuljica,po 2 kašike sjemenki susama,tikve i suncokreta,2 jaja,sol,po kašičica PZP i sode bikarbone,po 2 kašike mljevenog lana i palente,kašika lanenih sjemenki i malo vode (+pek papir,kalup za pečenje i dobro raspoloženje:)).

Priprema je jednostavna: ovsene pahuljice sameljete u blenderu na pola,a potom dodate i sjemenke susama,tikve i suncokreta i opet sve stavite na blendanje dok ne dobijete teksturu brašna. Ovdje samo pazite da ne miksate previše da se sjemenke ne bi počele pretvarati u puter. U posudi izmiješate 2jaja (možete samo kašikom ili špatulom) i onda dodajete suhe sastojke,odnosno blender u ruke i smjesu postepeno,lagano miješajući,dodajite u jaja. Nakon toga stavljate prašak,sodu,palentu i mljeveni lan i sve miješate dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ulijte i malo vode,trebat će vam jer samo jaja kao tečnost nisu dovoljna 🙂 Pazite da sve radite lagano,konstantno miješajući da biste izbjegli formiranje grudvica. I “sirovi” hljeb bi trebalo da,otprilike,izgleda ovako:

Nakon što je sve spremno,pek papir ide u kalup,a smjesu ravnomjerno raspoređujete po pek papiru. Nakon toga uzimate sjemenke lana i posipate preko hljeba. Kada ste i to napravili,obavezno nakvasite šaku vodom (podrazumijeva se da su nam ruke već odavno čiste:)) i lagano utapkajte preko hljeba kako bi se sjemenke lana super ‘konektovale‘ sa ostatkom (svijeta) i prilikom rezanja ne bi letjele preko cijelog stola,da ne kažem kuhinje :D. I finalna verzija izgleda ovako :

U,prethodno zagrijanu,rernu stavljate hljeb i pečete nekih 40/45 minuta na 180 do 200 stepeni. Ovo je,u principu,potrebno vrijeme da hljeb bude ‘taman‘ pečen bez obzira kakvom pećnicom raspolagali (samo neka je temperatura ista :)). Možete napraviti i dodatni “pečen ili ne” test tako što ćete sredinu hljeba probosti čačkalicom ili,još bolje,malim,tankim nožem i uvjeriti se da na istome ne ostaju nikakvi tragovi. Kada je već hljeb gotov,izvadite iz rerne i stavite na hlađenje. Ja uvijek,nekih 10 minuta,držim hljeb prekriven krpom kako bi dodatno omekšao. I to je to,your project for today is done :). Hljeb super ide i u slatkim i u slanim kombinacijama,sa namazima,čorbicama itd.,a i možete ga jesti nekoliko dana uz uslov da ga pravilno ‘skladištite’ u frižideru (ipak imaju jaja unutra).

Moj je još uvijek vruć,a domaći džem od šljiva već odavno moli za svoju bazu,baš kao što i ja molim za kafu,tako da,sve u pravo vrijeme. Idemo se ‘kušati‘, a vama želim ukusno popodne 🙂

PS,na instagram profilu imate i detaljan (vizeulan) način pripreme,pa bujrum :).

6 0 komentara

    1. Hvala puno <3. I preukusan je hljeb stvarno. Ja sam dosta različitih napravila,eksperimentisala ali ovaj se na kraju pokazao kao pravi pogodak 🙂

  1. wow, stvarno super izgleda. Ljepsi ti je hljeb od mog 😀

    1. Hahhaha, hvala frendu 🙂 Ma ljepota je u oku posmatrača 😀 Bitno je da služi svrsi, a ti samo daj recept, pa da i tvoj isprobam. Onda sam kompetentna za recenziju 😀

  2. Lijepo, dobar recept samo me zanima kako izgleda i iznutra, a nemam instagram. Što se tiče takvih pogača sa sodom ili praškom, meni bi sigurno ispao previše ‘mecav’ zato ja slične stvari pravim što gušće

    1. Pozdrav Laura, unutra je ‘pufnast’. Super se siječe i nikako nije ‘mecav’. Stavi se jako malo i PZP i sode, tako da gotovo da se ne i osjeti i to ne bi trebalo biti uzrok ‘loše’ teksture hljeba. Vidite da nije ni masivan, niti je puno “narastao”, baš iz razloga što ima minimum stvari koji dovode do toga. Samo lagano peći i kada se ispeče, pustiti ga da “odradi svoje” :).

Leave a Reply