Quinoa i gamberi? Da, molim vas.

Dragi moji, toliko sam bila nespremna za ovo kuhanje, toliko prestrašena, da sam ostala u blagom čudu kada sam završila pripremu i zapravo bila očarana ukusom! Toliko očarana da sam već isplanirala kada opet da pravim, a do tada donosim recept i ovdje na blog, da se još neko usreći s njim.

Prvo, kvinoja. U ladici mi stoje dvije kesice ove žitarice jer je M.rekla da je tako ukusno i da se tako lahko sprema i da ide uz svu hranu. Dva mjeseca poslije, kesice kvinoje još uvijek neotvoreno u mojoj ladici. Ja sam biće navike, tokom sedmice spremam manje više istu hranu a vikendom ili jedem vani ili jedem maminu hranu. Međutim ove subote, odlučujem da budem hrabra i otvorim kesicu. Naravno, nalazim kako se sprema na internetu i počinjem. Kvinoju prvo trebate potopiti u vodi i pustiti da izađu neke štetne tvari(ili tako nešto, nisam bila sasvim prisutna na času). Nakon toga, procijedite vodu i ostaje vam kvinoja. Stavite je u šerpicu, dodate vodu tako da bude cijela pokrivena i ugodno da pliva 🙂 Poklopite i pustite petnaestak minuta da kuha. Ja sam kuhala pola sata jer sam mislila da to treba drugačije da izađe, međutim ne budite kao ja, dovoljno je samo da se kvinoja počne “otvarati” i spremna je.Sklonite je s vatre i ostavite par minuta sa strane samo da pokupi svu vodu. Ja sam dodala čak malo putera da se otopi, jer to ne bih bila ja da ne dodam malo putera 🙂

Drugo, gambori. Eh otkud baš škampi. Molim vas, nemojte da zatvorite odmah ovaj članak jer mislite da koristim pretencioznu hranu kao što su gambori(barem sam ja to nekad mislila). Ali da budem sasvim iskrena, nije mi se jela piletina ni bilo koje drugo meso, a veliki sam ljubitelj morskih plodova, tj.ribe, lignji. Gambore nisam nikad ranije probala i uvijek bih uzela kesicu iz zamrzivača u prodavnici i vratila bih je, jer prvo nisam znala kako da ih pripremim a drugo uvijek su mi se činile dosta skupe. Međutim, ove subote odlučih sebe da počastim i kupim Ledo pakovanje. Odledila sam pola a pola stavila u zamrzivač za drugi put.

Moram napomenuti da sam ja ovo sve vrijeme zvala škampima jer sam mislila da je to isto, međutim nakon malo guglanja ispostavi se da to nije tako! Molim vas ako ima neko da se razumije i zna više o ovome, nek ostavi komentar 🙂

U tavi zagrijem malo maslinovog ulja, dodam škampe i izrezanu crvenu papriku, začina po želji i lagano ih pržim.

Treće, dresing. Ja sam A.i ja sam fan svih vrsta umaka. I za mene nije jelo, ako nema nekog dresinga, preljeva ili umaka sa strane. Spremila sam “zdraviju”verziju vrhnja za kuhanja. Malo grčkog jogurta, tahina, senfa i mlijeka od žitarica. Sve pomiješate i dodate malo soli. Kad bude spremno, prelijem preko gambora i sve zajedno promiješam.

Četvrto, miksamo sve zajedno. Na tanjir stavite kvinoju i preko toga gambore za preljevom. Ja sam sa strane dodala malo isjeckane mozarelle.

Peto, veoma sam ponosna na sebe. Izašla sam iz svoje zone komfora i napravila nešto što prije nisam i samu sebe oduševila. Nadam se da ću i vas inspirisati na isto 🙂

Leave a Reply