ŠljivOhljeb!

Mislim, hljeb od džema od šljiva :).

Nekoliko puta sam spomenula da je lijepo,a i nužno povremeno raditi neke promjene i ‘eksperimente’. Ništa (gotovo ništa) nije pisano pravilo ili ono ‘mora se’, tako da ko kaže da može biti samo bread ili banana bread. Ma ne mora,rušimo barijere,izlazimo iz komfort zone i pravimo naš šljivObread :). I to ne baš od šljiva,već od domaćeg džema od šljiva koji sam nedavno pravila na selu,onaj pečen u ‘naninom kazanu‘ :). Bez šećera,znači ne može da ne valja :). Recept je,bukvalno,osmišljen u hodu,tačnije sastojci su se dodavali usputno,jedino što sam od starta imala na umu jesu jaja i džem. Ostatak je nekako došao sam po sebi,tako da je sigurno da sastojke niže možete i mijenjati onima koji vama pašu ili koje trenutno imate raspoložive. Taksativno,koristila sam sljedeće:

2 jaja,šoljica DM ovsenog koncentrata (pomiješan sa vodom),2 kašike maslinovog ulja,mjerica heljdinog brašna,mjerica mljevenog lana,po jedna kašičica kakaa i rogača,1/2kašičike PZP,banana,2 velike kašike džema od šljiva i nekoliko sjeckanih oraha. Svakako,ako volite baš slatko,možete dodati med,javorov sirup,izgnječene hurme ili,Bože moj,kašičicu šećera :).

Postupak je prejednostavan,tako da nikakva opravdanja ne mogu biti prihvaćena!.. Izvinite,ne prihvatam. Dakle,prvo sam istukla 2 jaja i poprilično dobro ih ‘ganjala‘ po zdjeli,a onda i dodala ostale tečne sastojke,odnosno ulje i koncentrat i sve to sjedinila. Zatim sam dodavala suhe sastojke,polazeći od brašna,a onda dalje kako sam vam navela u spisku (bukvalno sam sastojke navodila po redoslijedu po kojem sam ih i koristila. Rekoh ja,taksativno haha). Sve lagano miješajte da vam se ne bi stvarale grudvice. To je i razlog da prvo sjedinimo mokre sastojke,a onda lagano dodajemo i one suhe. Na kraju sam izgnječila jednu bananu i dodala ju skupa sa džemom. Budući da ja uvijek,ali baš uvijek,volim u svim “sladicama” na nešto i da “naiđem” i onako lijepo pregrizem dok jedem,na samom kraju sam dodala i orahe i opet sve lijepo promiješala da smjesa bude kompaktna i ‘ujedinjena’ (svi za jednog,jedan za sve!).

U kalup za pečenje (onaj moj već poznati,viđeni,slavni) sam stavila pek papir i na isti polako ulijevala smjesu,ravnomjerno raspoređujući. Kada sam ga već lijepo i “polegla” preko sam dodala još kašiku džema i onako išarala cijeli bread šetajući desno lijevo čačkalicom po dodanom džemu :). Ovdje možete i dodatno dekorisati svježim šljivama,tako da baš bude šljivObread,a i nutricionistica kaže da bi šljive taman dodatno sve obogatile svojim vlaknima,pa uzmite u razmatranje. Hvala :D.

Nego,da završimo…dakle, u pretodno zagrijanu rernu,na nekih 180-200stepeni,stavila sam hljeb na pečenje na nekih,cca,40 minuta. Opet ista ona čačkalica pomaže da se ustanovi stepen pečenja (vadi ili vrati još malo 😀). I,na kraju dobijete ovo :

Za sve one koje zanima presjek,a nemaju instagram imam i to,ne brinite (a,svi vi sa insta,na profilu imate i video cjelokupnog postupka pripreme,kao i onaj momenat presjeka,koji ja uvijek najviše iščekujem kod svih recepata :D) :

Naravo da sam ovo jela uz popodnevnu kafu i dodatno obogatila sa malo tahina (i kikiriki puter je idealan u ovoj prilici) preko i tako dobila savršenstvo.

Hljeb možete jesti kao snack,uz popodnevnu kafu,a i kao doručak (idealna opcija obroka za ponijeti na posao. Pitajte moje ovosedmične radne dane,tačnije jutra,kako im je bilo :)).

Isprobajte,nećete se pokajati. Još sutra nedjelja,pfff,gdje će vam biti kraj! Prijatno.

*mjerica-mislim na onu posudicu koja dođe u whey proteinu :). To je nekih,cca,30grama.

Leave a Reply