Nebo.

Ovo ste sigurno čuli bezbroj puta od svojih prijatelja, ali moj život trenutno ne izgleda uopšte onako kakvim sam ga zamišljala kao dijete. Ne samo kao dijete, već i kao djevojka prije par godina. Voljela bih reći da izgleda bolje nego što sam ga zamišljala, ali to trenutno nije istina. Možda jer sam u nekoj prelaznoj fazi, kad moraju da vam se dese određene teške stvari, da biste izašli na drugu stranu kao jača, bolja osoba. Znate ono, prođeš hrpu loših stvari i nakon par godina, život ti izgleda mnogo bolje nego što si ga mogao zamisliti i onda shvatiš da je sve vrijedilo čekati. Ali šta ako se to ne desi? Izvinite na pesimizmu, ali šta ako za neke osobe, život neće postati bolji, i šta ako nije vrijedilo čekati i šta ako nakon određenog broja razočarenja, slijedi još veći broj razočarenja? Da li se vrijedi boriti, praviti rovove i bunkere u životu, i tražiti silver lining?

Ponavljam, izvinite na pesimizmu, ali takva je noć. Noć u kojoj premišljate mnogo toga, u kojoj preispitujete nekad davno donesene odluke i tražite način da donesete neke druge odluke a da apsolutno ne zeznete sebe i svoj univerzum. I čudno je što to dolazi od mene, vječitog optimiste, romantika i sanjara, ali i najbolji pokleknu. A iskreno, uglavnom mislim da je život kao nebo. Ponekad prolaze oblaci, ponekad sija samo sunce, a ponekad grmi i sijeva i uragan se bliži. Ja evo živim za dugu, za boju, u ovom sivom životu. I trudim se pregrmiti oblačne dane. Ponekad i u njima nađete nešto lijepo, makar to bio topli vjetrić koji puhne u vašem smjeru i nakratko vam zagrije dušu.

I tako, dok otipkah ovaj tekst, u meni se nešto opet prelomi i okrenuh na svoje. Život jest težak, život jest borba, ali vi ste glavni lik svog života i vaša snaga je ono što pokreće vaš život. Možda ćete vi u svim svojim teškim trenucima, naći jedan dobar trenutak, koji je vrijedniji od svih nekih savršenih trenutaka koje ste priželjkivali.

Zaista se nadam tome, i za sebe, a i za vas.

Laku noć,

A.

Leave a Reply