Voljeti samu sebe.

Selfcare sunday i svi ostali trendovi.

Današnja nedjelja je proletjela kao minuta, obilježena porodičnim okupljanjem broj 389.put ove sedmice. Kao prava tetka, letim od jednog djeteta do drugog, pomažem u kuhinji, ubacujem prljavo suđe u mašinu, vadim čisto iz iste, pravim kafu, vadim kolače, raznosim i uz sve to osmjehujem se i vodim kvalitetne “kako si-šta ima” razgovore s rodbinom. Jednim dijelom uživam u svemu tome, drugim dijelom u glavi motam šta sve moram napraviti do kraja dana i šta moram sve spremiti za novi ponedjeljak.

Između nove ture gostiju, trčim do svog kupatila da nanesem ulje na kosu jer nedjelju bez toga ne mogu zamisliti. To mi dođe kao jedna od stvari koju napravim nedjeljom i onda sam kao mirna cijele sedmice. Vraćam se gostima i toj mašini od dana. Pogled mi leti na sat svako malo. Dan se bliži kraju, sve manje je vremena koje mi treba za sve obaveze ali srce mi ne da da se odvojim od bratovog sina koji je tu još par dana i koji me neodoljivo zove na igru.

Konačno, beba odlazi na spavanje, kuhinja je raspremljena, suđe je posloženo. U međuvremenu shvatam da sam danas zaboravila i ručati ali isto tako, apetit za večeru mi je ravan nuli. Spremam sebi brzinsku pastu koju pakujem da ponesem na posao jer mi to daje neki osjećaj da sam se spremila za radni dan.

Napolju je odavno već mrak, povlačim se u svoj stan i kao navijena ispunjavam ostale radne zadatke. Detaljno kupanje i pranje kose, feniranje, sređivanje noktiju, mijenjanje posteljine, slaganje veša, peglanje odjeće. I pidžama, gotovo je.

U tom trenutku shvatam da već sedmicu nisam ništa napisala na blog, da nisam trenirala tri sedmice, da nisam sjela u tišini, pustila muziku koju volim, upustila se u razmišljanje, pročitala koju stranicu knjige. Jasno mi je zašto mi u grlu stoji knedla i zašto mi je kratak dah. Zadnjih par sedmica, uslijed potpunog nedostatka vremena za sebe i svoju rutinu, dišem na škrge, pokušavajući samo da se održim na površini života. I još jednom podsjećam sebe, da selfcare nije samo iznjegovati se i raspremiti životni prostor. Selfcare je vrijeme koje odvojite za sebe, u kojem slušate sebe i onaj unutrašnji glas, u kojem plačete i smijete se, razmišljate i šutite. Selfcare je vaša dvadesetominutna dnevna šetnja, fizički i psihički trening, deset pročitanih stranica vaše knjige. Jedan napisani članak na blogu.

Selfcare je mojih360. Cijeli krug u kojem radite na sebi izvana i iznutra. Znam da ćete zaboraviti nekada na to, kao što i ja. Ali dajte da i kad zaboravimo, da se brzo vratimo sebi.

Do sljedeće nedjelje,

A.

Leave a Reply