Da li voliš?

Da li smo zaboravili da volimo? Ako jesmo,onda se pitam kada i zašto? A,ako nismo,onda me zanima da li je to isti onaj intenzitet i oblik “voljenja” kao nekada?

Znam da ste odmah pomislili da mislim na ljubav prema partneru :). Ali ne,ne mislim na tu ljubav. Pardon,ne mislim samo na tu ljubav,već na ljubav prema svemu,onu koja je posijana u nama i koju bi trebalo da nosimo i pažljivo njegujemo kako bi ona rasla i pružala svoje plodove i izvan nas. Ali,u jednom momentu smo nastavili da volimo,njegujemo i cijenimo mehanički, ‘po automatizmu’, ono kao ma podrazumijeva se. Nekako smo vremenom,tačnije u ovom vremenu,prestali da pazimo na tu stavku jer smo prestali da pazimo na sebe,da slušamo i slijedimo sebe i ono što naše unutrašnje ja i naše tijelo govore ovom “uvijek zauzetom” spoljašnjem ja. Prestali smo da radimo na sebi i dostizanju svog suverenog ja kroz svoje oči,a fokusirali se na rad na sebi očima svijeta. Istog onog koji ne misli vašim mislima,ne sanja vašim snovima i ne voli vašim srcima. Trudeći se da budemo najbolja verzija sebe spolja,malo zapostavljamo onu verziju iznutra,a to je ona koja će sutra stati ispred istog tog svijeta i pokazati mu šta može,šta zna i želi…Koliko zapravo zna i može da voli!

Ja smatram da ne mogu voljeti bilo koga i bilo šta ako ne volim sebe. Ne mogu svijetu pokazati najljepšu stranu mene,a posjedujem istu,i ti ju imaš,samo se potrudi da ju,prvo čuješ,a potom i,malo pozornije slušaš. Ako se ne konektujem sa sobom,svojim mislima i tijelom i ako im ne dam ono što od mene svakodnevno traže,ja se ne mogu konektovati sa svijetom,sa najbližima,već im mogu dati samo usputnu verziju mene,onu koja je fizički tu,a mislima i duhom negdje sasvim drugo. Tačnije,u brlogu misli o sebi,svojim manama i tome kako je mogla napraviti nešto bolje. A,zapravo treba samo malo bolje da se osvrne oko sebe i vidi šta ona sama od sebe traži i treba. Nemojte dozvoliti da niste u konstantnom kontaktu sa svojim mislima i tijelom jer ćete uvijek,svugdje i sa svima,biti samo napola. A,to ne zaslužujete,jer imate veliko srce,iz kojeg se ljubav rasplamsava na sve strane,u svom najljepšem i najjačem obliku,spremna da bude raspodijeljena na prave stvari i prave ljude. One koji stoje ispred vas i čekaju da im udijelite malo te svoje,kako bi oni vama mogli dati puno one njihove.

Nemojte dopustiti da počnete mehanički da volite,već konstantno radite na sebi i ‘nadogradnji’ ljubavi prema vama,kako biste istinski i punim srcem voljeli i svijet oko sebe. Samo na taj način ćete živjeti svaki dan onako kako zaslužujete,a već odavno smo položili onu da “dani čine život“. Ovaj na koji se moramo ukrcati još ovu,kišnu,veče. Karta je besplatna,samo uđite i gradite svijet kakav zaslužujete!

Leave a Reply