Znaš li šta je Hypothalamic Amenorrhea(HA)?

Dio peti.

Kada vidim ovo peti,zapitam se da li će biti još nastavaka :O? Budući da imam reći toliko toga,najprije sebi,jer jednostavno želim da to pustim iz sebe,na sav glas,ali i kroz slova,sigurno je da nastavak slijedi. Da li kao šesti dio ili neka posebna tematika,sada ne znam,ali ovaj put sam tek počela da vam prepričavam,stoga..udobno se smjestite :).

Rekla sam u posljednjem članku,na ovu temu,da mi je u svemu najteže bilo što nadohvat ruke nisam imala informacije i smjernice koje bi mi umnogome olakšale cijeli put i koje bi mi pomogle da ranije dođem do unutrašnjeg blagostanja sa kojim danas živim. Odbacila sam sve pretpostavke i eksperimente svih doktora koje sam posjetila i stvar (tačnije,svoj život) uzela u svoje ruke. Svakako,nije bilo lako,i dan danas osjetim neke posljedice,ali,opet,po ko zna koji put,kažem sebi,sve sa razlogom i tu si gdje jesi,upravo jer si sama prošla kroz sve to! Dakle,umjesto da u svojoj blizini imam stručno lice koje će mi pomoći,sa kojim ću komunicirati na maternjem jeziku i koje će dublje ući u “historiju” mog problema,ja sam prikupljala ‘znanje’, iskustva i,na kraju,pojmove preko interneta i raznih društvenih platformi. Pregledala sam 100tine yt klipova djevojaka iz cijelog svijeta,pokušavajući sebi uspostaviti dijagnozu na osnovu one njihove,google-ala sam svaku riječ čije mi je značenje bilo nepoznato,u nadi da je baš to ono što i ja imam. I da,definitivno sam došla do nečega,nekih smjernica i uzroka koje sam postepeno eliminisala,korak po korak,i tako počela da osjećam razne benefite na sebi. I što je najbitnije,uvidjela sam koliko samo osoba,na ovom svijetu,vodi istu borbu. I već tu mi je bilo malo lakše,već tu sam rekla sebi,ok,nisi sama i sada definitivno imamo nade :). Just go ahead!

A,šta sam to primijetila kod drugih,što imam i ja? Manjak energije,bol u kostima i zglobovima,nagle promjene raspoloženja,smjene toplo mi je/prehladno mi je (a,u prostoriji +27stepeni),prenizak nivo estrogena u krvi i,naravno ono što je bio glavni problem i uzrok svih prethodno navedenih simptoma,izostanak menstruacije. Sve ovo dovelo me do pojma HA,koji sam ja počela podrobnije da istražujem i učim o istom. Opet sam sreću okušala na domaćem terenu i pregledala desetine profila koji su u bilo kakvoj vezi sa temama tijelo/ishrana/zdravlje/trening,ne bih li našla nekoga ko se bavi ovom riječju,HA,ali,nisam imala baš nekog uspjeha. Neko ju je usputno samo spomenuo,ali joj se nije posvetio. Ne znam da li zbog bojazni,ali sigurno znam da nije zato jer smatra da nije vrijedno pomena. O,itekako jeste dragi moji čitači i prijatelji. I onda sam se opet zapitala: “Da li to stvarno toliko nije ok,pa da ima tretman jedne tabu teme.I,ako da,zašto onda baš ja?”. Znam sve,zato jer je tako trebalo i zato jer je Onaj gore ispred mene postavio zadatak koji moram riješiti prvo ja,sebi,a potom pokušati pomoći još nekome,kome je dopao taj isti.

I onda je krenulo moje istraživanje,studiranje i proučavanje ovog pojma. PS,da se razumijemo,i dan danas jako rado i često čitam o ovome (na stranim portalima,naravno) jer na taj način i dalje radim na sebi i unapređenju svog zdravlja. Kada sam uopće došla do spoznaje o HA i kada sam se,na određeni način,povezala sa time,počeo je proces mog izlječenja. Kako? Tako jer sam,konačno,utvrdila uzročnike mojih poteškoća i počela raditi na ublažavanju/otklanjanju tih istih,a sve to me samo dalje vodilo raznim benefitima i onim dobrim promjenama koje su pospješivale moj “oporavak” i povratak sebi. Pardon,osluškivanju sebe i svog tijela. E tako vam je počeo cjelokupan proces mog rada na sebi,od mentalnog do onog zdravstvenog,kada sam konačno uvidjela gdje i koje sve greške sam radila svom tijelu i kako ih više nikada ne ponoviti. Za dobro sebi!

Slobodno i Google pitajte za ovaj pojam,znate da on sve zna :). I već kroz par rečenica,mislim da ćete i vi složiti sve kockice u svojoj glavi.

Leave a Reply