Upoznaj, uči, prikupi uspomene, dijeli znanje i opet nastavi da učiš !

Opet M o njenom tromjesečnom radu sa nutricionistom.. Ali, ne brinite, neću opet opisivati one stavke zbog kojih sam ušla u tu priču, ovdje ću se samo poslužiti tim “projektom” kako bih još jednom i sebi i onima koji vole čitati naglasila koliko je bitno napraviti nešto novo, poslušati sebe i zakoračiti u nove priče, koje mogu ispisati jedne od najljepših stranica u knjigama vaših života.

Znam da zvuči bajkovito, lako za reći, ali ja to stvarno mislim. Svi ljudi koji me poznaju znaju da sam iskrena, do srži, i da uvijek kažem ono što mislim i što osjećam. Ili jesam ili nisam, mene nikada nema napola, nigdje, pa tako i u ovim mojim pričama :). Mislim da sam negdje spomenula da imam stvarno lijep i iskren društveni život. Znate ona prijateljstva koja traju godinama i svako druženje vam samo potvrdi da ste vi jedna jako bogata osoba. Pažljivo sam ‘birala’ ljude koji će prisustvovati mom životu i, zaista cijenim i njih i vrijeme koje dijelimo skupa, ali nikada nisam zaključala svoja “ulazna vrata” i za druge ljude. Prijatelje, poznanike, suradnike, nije bitno koji status imaju, bitno je da su to oni sa kojima možete razmijeniti korisna i lijepa iskustva, podijeliti lijepe momente, zajedno učiti i jednostavno ih pustiti da obogate vaš lični život. E, to je ono što je meni ovaj projekat donio. Stavke koje sam trebala dodatno ‘poklikati’ i srediti u svom odnosu sa hranom i zdravstvenom stanju sam jako brzo checkirala kao riješeno, ali nisam slutila kakve ću druge beneficije dobiti i upisati u svoje životne stranice. Upoznala sam nove ljude od kojih sam upila itekako dosta korisnih i pametnih, onih svakodnevno prisutnih, stvari, kroz jednu osobu, počela sam pratiti drugu, treću, počela sam se zanimati za nove stvari koje su mi preporučili, ili čak usput spomenuli, ti isti novi ljudi… Sve je to podloga za naučiti nešto, pa i iz onih oblasti u čiju srž možda nikada ne biste zazirali, ali dođoste u dodir sa ljudima kojima je to strast i tako vas baš oni uvedoše u novitete koje možete primijeniti i na svoj svakodnevni život. A ja, stvarno želim da učim i mislim da je to jedna od rijetkih stvari za koju ne želim da me ikada ‘napusti’.

Međutim, ono što je mene najviše dojmilo, što mi je dodatno otvorilo srce i pokazalo da malo znači mnogo jeste što sam ja imala priliku i što ju i sada imam da dijelim svoje iskustvo i znanje sa drugima. Da možda nekome pomognem da svoj put, čiji su početni koraci isti kao oni moji pogrešni, preusmjeri i krene u drugom pravcu. Cilj ostaje isti, ali sredstva i rute malo drugačije, ali znatno pametnije i korisnije. Jer je to moguće, samo trebate vjerovati i slušati sebe i svoje tijelo, slijediti ispravno i ono zdravo, i mentalno i fizički. Sretna sam da sam dopustila sebi da pustim svoj glas i kažem ono što sam prošla, što i danas prolazim i, možda, nekome budem glas razuma, jer sam ga u jednom momentu i sama bila izgubila. Ali znate kako kažu, tek kada izgubiš, pa vratiš, znaš da cijeniš. Baš kao i M :).

Drago mi je da sam se konačno ‘pustila’, oslobodila svoje srce, svoj glas i pustila da sve ovo što imam u sebi, priča iz mene. Nekada dosta stegnuta osoba, koja većinu stvari drži samo za sebe i za sve pokušava sama naći rješenje, sada je malo opuštenija, pristupačnija i otvorenija, i za sebe i za ljude. Sretna sam da je ovaj put ubrzao i pospiješio moje “otvaranje”, moje pisanje i dijeljenje onoga što sam živjela. A, najsretnija sam što sam na jednom malom putu srela, znanjem i iskustvom, bogate ljude. Jer meni poznanstva, iskustva, šarolika znanja i putovanja znače život. Samo otvorite svoje srce, ispružite svoje ruke i uzmite ono što vam se nudi, jer nikada ne znate čemu vas to vodi.

Leave a Reply