Da li i vi lažete sebe?

Jer ja, definitivno da.

Zaista čudno i pomalo neshvatljivo, ali najiskreniju i najneiskreniju vezu imam sama sa sobom. Drugim osobama oko sebe otkrivam onoliko koliko hoću i koliko mislim da je dovoljno tako da tu nema potrebe ni za laganjem ni potpunom iskrenošću, ali naravno, vi znate najbolje svoju istinu, pa i kad sebe lažete i kada ste iskreni.

Od kako znam za sebe, bila sam osoba sa velikom maštom. To je podrazumijevalo da sam uvijek bila “u svojoj glavi”, to jeste uvijek sam razmišljala i pričala sama sa sobom. Kao što vjerujem da rade svi u nekoj normalnoj dozi. Kod mene je to često prelazilo, i danas prelazi,u pomalo nenormalnu dozu. Dođe do te faze da nekad sama sebe slažem kako bih pregurala neku fazu ili neku situaciju u kojoj sam se našla.

Mašta je zaista naš jak alat za samounapređenje ali i za samodestrukciju. Kao i sve u životu, bitno je doziranje. Suština je da je pogrešno lagati i da vas to ne vodi nigdje. Iskrenost prema sebi je ključ napretka vaše ličnosti. Ako ste iskreni da vam nešto ne odgovara, da niste dobro, da morate nešto mijenjati, to je već prvi korak vašeg napretka. Laganje sebi je gubitak vremena. Dovodi vas u nemoć i okolišanje, čekanje nečega što neće doći samo od sebe.

Tako da ako ste “zapeli” u nekoj fazi svog života, zapitajte se da li lažete sami sebi. Da li lažete da vam je dobro, da ne znate, ne možete drugačije, da nemate gdje? Otkrivajte jednu po jednu laž i zamijenite je istinom:Nije mi dobro, znam da može drugačije ali me je strah, imam gdje ali nemam s kim a ne želim sama.

Zvuči pomalo tužno, moram priznati, ali je istina. I istina će vas ojačati i pomjeriti s te tačke u kojoj stojite. I krenut ćete korak po korak obilaziti vašu kružnicu, vaših, mojih360 stepeni.

3 0 komentara

 1. Ne.
  (a sad ću da pročitam. možda ipak okrnjim odgovor kada završim.)

  1. Hej Vasionko draga, ne razumijem baš najbolje ovo “Ne”, a potom “sad ću da pročitam” … Je li ovo komentar samo na naslov ili na pola teksta ili nešto sasvim treće 🙂 ?
   I super je ako je to sigurno, iskreno i konačno “definitivno ne”. Ja sam jako realna osoba (životna priča me tome naučila, htjela ja to ili ne), ali opet uhvatim sebe u situacijama kada nažalost lažem sebe. Radim na tome da to eliminišem u potpunosti, ali sigurna sam da ću još dugo imati faza i prilika kada ću, barem jednim dijelom, ‘zavaravati’ samu sebe. Ali, to mi je ok, jer u momentu kada prestanem raditi na sebi, onda nešto neće biti ok sa mnom :).
   PS, pročitala sam i tvoj komentar niže, naravno.

 2. Ne, definitivno ne.
  Bila sam prinuđena veoma rano postati totalno iskrena prema sebi da bih pregurala. Nisam bila mažena.

Leave a Reply