Smijem li ja biti ja ?

Smijem li pustiti svoj glas ‘ u eter’ baš ovakav kakav jeste, ili moram mijenjati ‘tonalitet’ istog da me neko ne bi pogrešno protumačio? Pardon, preciznije pitanje, je li mogu biti ovakva kakva jesam, temperamentna, energična, otvorena i jako iskrena ili moram ubaciti dozu glume u sebe da bih danas svima “odgovarala”?

Da se odmah razumijemo, po prirodi sam itekako fleksibilna, ali situacijama, pričama u kojima se zateknem, ljudima na način da se vrlo lako dogovorim sa svima šta ćemo, kako i gdje ćemo (mislim da me razumijete). Ali ne mogu dopustiti da mijenjam svoju prirodu, svoje karakterne crte, jer ove prethodno navedene zaista preovladavaju kod mene, da bih danas svima udovoljila i bila ‘opće’ prihvaćena. Ja sam vam ona osoba koja je uvijek ista, i kada se smijemo i kada plačemo i žalimo se, ja sam vam ona koja će pred vama reći isto ono što će i pred njima, nema ili ili, nema pravog trenutka da bih izrazila svoje mišljenje i svoj stav. Jer ukoliko bih postupila drugačije, ukoliko bih vam se smijala u momentu kada zaista drugi osjećaji preovladavaju mnome, smatrama da bih bila nefer, nepoštena i prema sebi i prema vama. Lažem sebe, lažem vas, pa da li to želim(o)? Izvinite, ja ne bih voljela da se sa mnom tako postupa. Ne!

Međutim, uvijek ima neko ko će vas ‘kritizirati’ zato što ste takvi kakvi jeste, neko će imati drugačiji pogled u vašem pravcu ako postupate sinhronizovano sa vašom prirodom, jer će smatrati da ste predominantni, prežestoki i pregrubi. A, vi ste zapravo samo iskreni, vi pokušavate reći nešto što je očigledno, što je svima jasno i čitljivo, samo što oni to pokušavaju malo upakovati, a vi ne, vi ne koristite plastiku u izražavanju svojih stavova, već ispoljavate prirodu i zalažete se za fundamentalne vrijednosti. Samo što onda ne odgovarate kalupu mnogih ljudi, niste baš u skladu sa današnjicom koja nam se svakodnevno prezentira, isplanirana, dopadljiva i obojena raznim bojama. U svemu tome, još veći je problem ako ste ženskog spola… a, ako ste pri tome i na bilo kojoj, većoj, funkciji u vašem poslovnom svijetu, e onda budite spremni na varnice sa svih strana. Onda ste nekima teški, nekima oštri ili čak opasni, a nekima ste klasična ku*ka (da izvinite na izrazu). Bilo koji muškarac, ovakvih karakteristika je dasa i uspješan u svom poslu i životu koji je mnogo postigao, a svaka žena je samo ono što sam prethodno navela. Nažalost, koliko god tehnološki, misaono, ekonomski napredovali, koliko god rušili stereotipe i običaje koji su bili decenijama ukorijenjeni na našim prostorima, ova stavka nam je i dalje sveprisutna, jer ne može Ona biti tu gdje jeste i biti baš takva kakva jeste. Može ali, ili će biti tu prema “našim uputama” i donositi odluke kao proizvod “naših želja”, ili će, kao totalno svoja, biti omražena od strane mnogih ljudi.

Iz svog iskustva vam mogu reći jedno, ne dozvolite da vas pokoleba bilo ko na tom putu na koji ste došli samo svojim zaslugama, baš takvi kakvi jeste, prirodni, vrijedni i ‘oštri’ (mislim iskreni), ni na sekund ne pomišljajte da možda ipak malo promijenite svoju prirodu da biste udovoljili svakom petom čovjeku iz svog okruženja, jer možda samo trebaju vrijeme ili čak i hrabrost da vas prihvate i priznaju vam da ste ipak upravu i da ste pravi trezor baš takvi kakvi jeste! Nastavite da se zalažete i borite za prave vrijednosti, za pružanje svijetu ono što malo ko posjeduje, jer jedino tako ćete uvijek biti svoji i u ogledalu ispred vas nećete se trebati postidjeti ove “druge strane”.

A, o ovoj temi ću sigurno još pisati i pričati ( i pitati :)).

Leave a Reply