M “Hurma bombice”

Nisam odavno otipkala neki zdravi obrok, a ne biste vjerovali kad bih vam rekla da u životu nisam skuhala veći broj, preukusnih, obroka nego u posljednja 2 mjeseca. Međutim, ne stižem ovdje sve podijeliti i sorry na tome, ali život, znate već… Nego, jučerašnja subota, kiša i ja ispred TV sa knjigom u rukama, sve skupa miriše na neki zdravi popodnevni slatkiš, koji će savršeno ‘leći’ uz bosansku kafu, a poslužiti i kao super snack za nekoliko narednih dana na poslu. Bez ideje, otvaram ormarić s namirnicama, vidim kutiju hurmi i već u glavi slažem neke figurice. Tačnije, Bombiceee! Iako nemam pojma da li ima neki ‘fiksni’ recept za zdraviju verziju istih, ja ovu svoju već kreiram shodno onim sastojcima koje nalazim iza te kutije hurmi :). A, šta sam to sve pronašla:

Badem, kokos, kakao i chia sjemenke. Znam da trebam i neku tečnost, tako da uzimam DM ovseni koncentrat (on stoji u frižideru, ne brinite) i uzimam još i sjemenke tikve jer su se našle ‘na putu’ pa kontam budem ih već u nešto pokoristila :). I slijedi priprema, koja je zaista toliko jednostavna da, sebe, dok ovo pišem, pitam pa šta misliš zapisati i prenijeti ljudima :D.. ali, pratite, vrijedi vjerujte. Dakle, u blender stavljam badem i miksam haman do teksture brašna, a nakon toga dodajem i preostale suhe sastojke, tačnije kakao, kokos i chia sjemenke i sve zajedno blendam nekih, cca, 30 sekundi, tačnije dok ne dobijem onu potrebnu, praškastu, teksturu. Zatim blendam hurme i koncentrat, dakle obavezno odvojeno od suhih sastojaka i puštam da dobijem kao neki oblik džema od hurmi :), koji onda dodajem u praškasti dio recepta. Sve lagano miješam do onog oblika kompaktne smjese od koje ću moći oblikovati okruglice. Samo mali trik, prije nego počnete sa oblikovanjem, na ruke stavite bukvalno kap maslinovog ulja i spasili ste se lijepljenja mase po dlanovima. You are welcome :).

Među prstima uzimate taman toliko smjese koliko vam je potrebno za jednu bombicu i na taj način formirate jednu po jednu. Ja sam jedne uvaljala u kakao, druge u kokos (te su mi definitivno najbolje), a tri treće u sjeckane sjemenke tikve (rekoh bit će i one negdje, pa makar i kao dekoracija:)). I sve skupa u frižider na nekih, minimalno, sat vremena, kako bi se sastojci sjedinili i bombice bile ljepše za jesti. Iako, ako stvarno vaš mozak galami na vas u želji za slatkim, posebno volim ovaj recept jer okruglice bukvalno možete jesti već po samom oblikovanju i spuštanju na tanjur. Ja, iskreno, nije što su moje, bolje nisam jela, a i isto mi je potvrdila sestra trudnica, tako da ako vam ona nije mjerilo i najbolji recenzent, onda ne znam ko bi to mogao biti :/. Da ne dosađujem više, evo slike, pa ocijenite sami :

PS, ja mjere nemam (izgleda kako u životu, tako i u kuhanju) i ništa ne vagam. Drugo ime mi je “Odokativna”. Slobodno na naš insta profil pa možda vam video prikaz da više informacija o količini neke namirnice. A, i možete pitati sve što dodatno trebate. Ako isprobate, obavezno javite utiske :). Dobar tek!

2 0 komentara

  1. Hajde što su ti recepti zdravi i dekorativni, ali, osobo blogerska, ja sam totalno zaljubljena u tvoj pravopis!

    1. Pa hejjj 🙂 :), draga osobo, hvala ti puno! Ovo je stvarno kvalitetan i meni, jako bitan, komentar :). Da, pravopis je nešto na šta sam od osnovne škole obraćala pažnju i smatrala ga značajnom stavkom akademskog života, tako da je danas jednostavno dio mene. Samo se manifestuje takav kakav je u meni.
      Hvala ti još jednom :).

Leave a Reply