Šarena krompir salata

Znate one momente kada ne znate šta biste za ručak, a opet biste da pojedete nešto po vašem ukusu, zdravo, zasitno, toplo i jednostavno za napraviti? E, kod mene su takvi momenti česti i u tim slučajevima uvijek posežem za nekom, provjerenom, opcijom, samo mijenjam i manipulišem sastojcima, načinom pripreme, a i kuhinjom :). Današnji ručak je bio tako basic, a opet tako specifičan. Dakle, potrebni su mi bili :

Domaći, mladi, krompir, konzervirani smeđi grah, kuhana tikva (ovo je samo opcionalno, jer vi možete staviti bilo koje drugo povrće, ali ja sam negdje morala iskoristiti preostali dio kuhane tikve. Ova pumpkin ljubiteljica ipak nije mogla pojesti cijelu u slakoj varijanti), tahin sos (kašika tahina, maslinovo/laneno ulje, limunov sok i voda), orasi, rukola, maslinovo ulje i začini: sol, origano i sušeni peršin. That is it što se tiče sastojaka, a sada slijedi priprema, koja je stvarno i više nego jednostavna (hvala ti fritezo :)).

Krompir sam ogulila, oprala i isjecakala na kockice, a potom začinila sa uljem, solju i sušenim, navedenim, začinima i stavila u fritezu na nekih 8 minuta. U međuvremenu sam isprala grah i pomiješala ga sa tikvom, a potom sve skupa začinila, identično kao i krompir. Kada je friteza odsvirala 8minutnu završnicu, uslijedili su produžeci u trajanju od 5 minuta, tačnije, krompir je dobio svoje začinjene drugare i ponovo je posao prešao u ‘ruke’ friteze. Dok sam čekala da povrće bude savršeno pečeno i ujedinjeno, pripremila sam tahin sos, orahe i rukolu i, u principu, to je to 🙂 . I sada mi recite da nije jednostavno, jer ja gledam broj otipkanih redaka i ne mogu da vjerujem da sam završila, a pri tome sve rekla. Bravo M, veliki korak za tebe! Povrće je pečeno, prebačeno u moj najdraži tanjur, dodatno obogaćeno rukolom, sjeckanim orasima i tahin sosom. Ako do sada niste probali tahin sos, moj savjet vam je da to napravite čim prije, jer stvarno jako dobro ide uz svaku salatu, palačinke ili hljeb kao namaz, dakle u svakoj varijanti koju želite da isprobate. Evo ga, i slikovito prikazano, a mislim da vam je i jasnije zašto baš naziv šarena 🙂 :

PS, male ruke također odobrile, tako da ne sumnjajte u ukus, samo jedni drugima recite prijatno.

2 0 komentara

    1. Hej Laura, nabavim ga u butik Badem ili u Bingu. A, ima i u DM 🙂

Leave a Reply