Jer kraj znači početak – welcome 2023.

I još jedan Decembar, isto kao i onaj prije njega, dođe nekako brzo, iznenada. Sada sebi zvučim kao naša zimska služba “iznenadio nas je snijeg u Decembru”, ali zaista pokušavam danima da shvatim kako mi je tako brzo prošlo svih 11 prethodnih mjeseci, a nije da se nisu dešavale velike i bitne životne stvari, nije da se svakodnevno nisam trudila da živim život koji istinski volim, ali valjda je neka posebna enigmatska karakteristika u tom vremenu, nešto što nikada nećemo moći shvatiti. Nego, vraćam se na, već sada, prošli mjesec u kojem sam često slušala tuđe priče o 31., proslavama, rezervacijama i svemu što ide u paketu, a ja, sasvim fokusirana na druge stvari, mislima okrenuta u nekom drugom pravcu.

Unazad 2/3 godine, jednostavno sam prestala da doživljavam ovu noć kao nešto posebno, a prije jesam i stvarno mi je drago da je bilo tako, jer to je život, to je neka čar koju nisam dala da mi bilo ko pokvari, iako je bilo uvijek komentara poput “noć kao i svaka”, “ma hajde kao da je to nešto posebno”, itd.. I da, sada imam drugačiji mindset na ovu temu, ali ranije sam uživala u pripremama, slavlju i stvarno sam sretna da je tako, stoga svi vi koji večeras slavite, nadam se da istinski uživate! :). Međutim, ono o čemu sam ja razmišljala i za šta sam vezala ovaj 31. jesu kraj i početak … kraj jedne faze života, zaokružena kružnica sačinjena od 365 prelijepih dana, i početak novog poglavlja spremnog za ispis novih 365, najljepših, stranica, sačinjenih od velikih priča, emocija i trenutaka u kojima živimo. PS, svi koji kažu “ma noć/dan kao i svak(a)i drug(a)i, kao da to nešto mijenja”, po mom mišljenju nisu u pravu, jer mijenja, jer nastaje nova godina u kojoj ćemo svi mi postati i jednu godinu stariji, zreliji i bolji ljudi :). Ja sam odlučila da zaokružim svoju priču o 2022., napravim presjek sretna da sam imala uopće mogućnost da živim, dišem, smijem se i dijelim, da volim i sebe i svijet oko sebe. Mnoge zadatke koje sam imala ispred sebe sam ostvarila, neke od njih i nisam, ali Bože moj, zato mi i stoji na raspolaganju cijeli ovaj period koji počinje već sa prvim prvim, zar ne !?

Zato, sa osmijehom na licu svi dočekajmo ovu 2023. spremni da udahnemo svaku zraku koju nam pruža, spremni da još više radimo na sebi i odnosu koji imamo sa sobom, spremni da ostvarimo mnogo više nego smo to napravili u prethodnom periodu, jer znam da možemo i hoćemo. Nemojmo sebe kuditi za stvari koje su nam “proklizale” kroz prste, jer sigurno ovaj broj nije bio njihov, sigurna sam da čekaju svoje vrijeme da bi zasijale i dale nam sebe u svojoj najsnažnijoj verziji. Ja neću praviti, doduše nikada i nisam, neke liste u kojima navodim šta ja to moram ostvariti u ovoj godini, jer sam davno odlučila da, iz dana u dan, živim i ostvarujem male stvari kroz sebe, kroz moje poimanje svakodnevnice, života i onoga što nosim u sebi u datom trenutku. Ja preko toga ne mogu i ne želim, ja preko sebe ne znam.

Možda nisam, još uvijek, postigla sve što sam željela, ali sam od svega napravila ono najbolje za mene. Od resursa koje posjedujem, pravim najbolje, jer ako to ne znam, mogu posjedovati planetu, ali neću moći pronaći sebe u njoj. A, bez toga, imam samo prazninu koju nijedna zvijezda ne može popuniti. Ne kažem da trebamo pustiti da nam život samo tako ide, čekajući da se svemir pobrine za naše želje, ali ako vodimo računa o sebi i unutarnjem zadovoljstvu, radeći ono što nama čini užitak, sigurna sam da to nećemo ni dozvoliti. A, mislim da, na našem blogu, itekako potenciramo onu “živi danas, živi sada, jer život je vlak koji ide i ne čekaj posebnu postaju da se na istoj ukrcaš”.

Zato drugari naši, sretna, najsretnija, vam dolazeća, 2023. godina. Težite da u istoj još više zavolite sebe kroz rad na sebi i onome što volite, težite da dane ispunite najljepšim pričama, događajima i momentima sa ljudima koji vaš život čine ljepšim, težite poznanstvima koja vam pomažu da sazrijete i upoznate još poneku, do tada, nepoznatu stavku o sebi. Ulažite u svoje znanje i rado ga dijelite sa drugima. Isprobajte stvari koje niste, a u kojima vidite sebe. Volite i dopustite da budete voljeni! I zapamtite, brojke nisu tu da nas sputavaju ili nam govore da smo na nešto, možda, zakasnili, već naprotiv, one su samo još jedna priliku za dodatno obogatiti svoj život i napraviti velike stvari.

Leave a Reply