Od ideje do novčanice

Već duži vremenski period sve češće i pozornije posmatram, a i pratim, određene ljude i, jednostavno, kroz njihov način učim o sebi, o životu, ali i realnosti u kojoj se, nažalost ili ne, danas nalazimo. Šta mi je najviše privuklo pažnju i, u jednu ruku, me i rastužilo? “Materijalna prizma” kroz koju posmatraju, promovišu, ali i žive život. Rasipaju “znanje”, promovišu svakojake “vrijednosti”, pozivaju ljude da ih zaprate, da ih podrže, da podijele svoje znanje i, još bolje, iskustvo, prave seminare, prezentacije i pozivaju iste ove ljude da prisustvuju i da nauče još nešto jako korisno za sebe u svim poljima života, od karijere do onog u kojem se priča o zdravlju i njezi tijela ali i psihe. Žele, kažu, da pomognu da se promijene navike, da se drugačije neke stvari posmatraju, rade, itd., i uz sav ovaj lijepo sklopljen “sve ću da vas namamim” tekstić na kraju imate još i “simboličnu” cijenu koju trebate platiti da biste, eto možda, naučili nekolicinu stvari, na koju niste već negdje online naišli (for free), ili tek došli do koraka u kojem počinjete da se malo više zanimate za određenu tematiku. Nešto poput razvijanja želje za istraživanjem određenog polja života … ono kada bukvalno platite nešto da vidite ima li vas “tu neđe”.

E pa dragi moji, hajte da ne pretjerujemo (nije mi bio cilj da prethodni članak ima nastavak) i da malo realnije sagledamo situaciju, tlo na kojem živimo i ljude koje želite da “obogatite” svojim znanjem. Sve je to savršena zamisao jer, prva ja, volim da učim nove stvari, da istražujem, sudjelujem, volim da pratim pametne i društveno korisne ljude (hvala im, jer izuzetaka ima), ali zašto se borite na tržištu (koje je prezasićeno, znam, ali ipak, calm down) preko naših novčanika? Zašto u svemu vidite samo način da zaradite? Čekajte, zar ipak ne promovišete nešto sasvim drugo, zar ne želite da mnogima pomognete i pružite svoju dozu znanja koju već toliko potencirate? Čitam i slušam da imate svrhu i misiju na ovom svijetu i da ju želite ispuniti, i super, to je divno, ali je li baš morate svaku super ideju koju imate (a, imate ih i svaka vam čast na tome), pretvoriti u “make money” projekat. Sorry, ja ipak mislim da ne. Imate stalni izvor prihoda, imate razne projekte koji vam donose, sigurna sam, novac za koji mnogi rade i mjesecima, ali morate li baš i na najsitnijoj zamisli zaraditi i uzeti od onih koji zaista u vama vide nekoga ko će im, svojim znanjem i naučnim temeljima, pomoći da izađu iz ko zna čega? Da li ste se zapitali koliko je onih koji bi rado sudjelovali u nekom vašem ‘projektiću’, ali jednostavno nemaju novac koji ste naveli za kotizaciju, a ne žele vam se javiti i to reći? E, pa ja ću slobodno reći da mnogi nisu ni promislili o tome. A trebali (bi) su.

Iskreno, sumnjam da ovdje ima ovakvih, ali jednostavno sam morala podijeliti ono što danima u meni čuči, a svakodnevno se boosta novim opažanjima na svim live platformama. Ukoliko vas ipak ima, nemojte biti ovakvi :). Ispunite tu svoju svrhu, koju kažete da imate (i mi vam vjerujemo), ali ne pod cijenu da svaka prilika bude ona u kojoj će vaš konto još malo narasti. Radite i živite onako kako zaista i pričate, jer ako mislite da to radite onako kako i promovišete, onda griješite. Opet kažem, čast izuzecima, jer ih još uvijek ima, hBogu.

1 Comment

  1. Pretpostavljam da možda velika večina njih nema drugi izvor primanja ili? A eto, mogli bi a vremena na vrijeme napravoti i neko besplatno predavanje iako mi se čini da bi to mogli učiniti samo neki duhovni gurui kao npr Osho i sl.
    Mene npr isto čudi što recimo navodno peoduhovljeni gurui i šamani toliko masno naplaćuju svoje usluge.

Leave a Reply